Back2basic en een verjaardagsfeestje

Een poosje geleden las ik een artikel op 1 van de vele websites die ik volg over (analoge) fotografie. Hier stonden enkele camera opgesomd die geschikt waren om met analoog te beginnen. Hierdoor begon het te kriebelen om analoog te gaan fotograferen. Op Marktplaats worden veel analoge camera’s aangeboden. De truuk is om er een goedwerkende camera uit te pikken die niet al te duur is. Na wat zoekwerk heb ik een Canon AE-1 uit 1978 compleet met 3 lenzen (28mm f/2.8, 50mm f/1.4 en een petri 80-200mm) en ook nog een setje filters en tussenringen compleet in een mooie tas. In de tas zat zelfs nog de aanschaf-nota en ik heb hem gekocht van de eerste eigenaar!

Ook direct een aantal rolletjes besteld (Kodak portra 400 kleur en Kodak Tri-x 400 zwartwit). Zodra de camera binnen was heb ik met behulp van YouTube geprobeerd er een rolletje in te krijgen. Ik dacht dat dit me gelukt was en heb er vrolijk op los staan schieten. Nadat de teller op 38 stond (rolletje is overigens maar 36 opnames) heb ik weer op YouTube nagezocht hoe ik het filmpje eruit moest halen.

Bij de lokale HEMA heb ik mijn rolletje wegebracht om deze ontwikkeld en afgedrukt weer een paar dagen later op te halen. Bij het afrekenen hoefde ik maar 3,25 euro te betalen. Beetje weinig vond ik, maar ok. Met trillende vingers maakte ik het mapje open (blijft toch spannend zo’n eerste keer) en zag dat er geen afdrukken inzaten !! Toen ik naar de negatieven keek waren ze allemaal leeg! Oeps.. Bleek dus dat ik het rolletje er niet goed in had gedaan en na die 38 opnames (dacht ik) gewoon een leeg rolletje had ingeleverd !

Bij poging 2 heb ik, tijdens het verjaardagsfeestje van mijn nichtje die 16 werd, de hulp ingeroepen van een oom die zijn hele leven lang al fotograaf is en tientallen jaren met soortgelijke camera’s heeft gewerkt. Hij heeft mij voorgedaan hoe het dan wel moet.  En op zo’n verjaardag leent zich er uitstekend voor om gelijk wat foto’s te maken.

Had ik al gezegd dat ik met deze camera steeds handmatig moet scherpstellen ? Dus niets automatisch. Ook dat was even wennen. Dat was absoluut te zien nadat ik dit rolletje had laten ontwikkelen. De meeste foto’s waren onscherp. Maar oefening baart kunst.

Maar wat een genot is het om op deze manier back2basic te fotograferen.  Ik was al anders gaan fotograferen met mijn fuji die ik vorig jaar had aangeschaft. Meer kijken en minder foto’s maken. Scheelt met uitzoeken en nabewerken van de foto’s. En met deze analoge camera heb je maar 36 foto’s dus is het belangrijk om nog beter te kijken en te zoeken voordat ik het knopje indruk. En het resultaat. Er gaat toch bijna niets boven de sfeer die een foto uitstraalt als ie analoog gemaakt is. Het heeft iets nostalgisch ofzo. Lastig onder woorden te brengen. Ik vind het in ieder geval geweldig.

Het is nu niet zo dat ik nu helemaal over ga op analoog. Ik vind het leuk om het er bij of ernaast te doen. Voor mij is fotografie het vastleggen van beelden en momenten en of ik dat nu doe met een dure, dikke digitale spiegelreflex of een systeemcamera of een oud analoog toestelletje of met mijn telefoon, daar gaat het mij niet om. Het gaat om het plezier van het fotograferen. Met analoog is het het plezier van het kijken, zoeken en later het wachten totdat de foto’s ontwikkeld zijn. Bij digitaal zit het plezier in het maken en nabewerken van de foto’s totdat ik de juiste sfeer van dat moment te pakken heb. En bij een fotootje met mijn iPhone vind ik het geweldig om direct op mijn telefoon de foto zo goed mogelijk te bewerken en online op instagram of facebook te zetten.

Feit is dat ik het plezier van het fotograferen weer terug aan het vinden ben. En of het nu kiekjes zijn of worldpress-waardige foto’s maakt mij niets (meer) uit.  De lol, het plezier, de rust en de creativiteit die het mij bied is het belangrijkste, ongeacht de resultaten. En als dit een leuke of goede foto oplevert, is dat alleen maar de kers op de (verjaardags)taart!

Technische info (soort van): Onderstaande foto’s zijn allemaal gemaakt met de Canon AE-1, kodak portra400 filmpje en de 50MM lens en zijn niet bewerkt. De negatieven zijn ingescanned met een geleende Reflecta X7.

first rol of film -birthday party

first rol of film -birthday party

first rol of film -birthday party

first rol of film -birthday party

first rol of film -birthday party

first rol of film -birthday party

Comments

comments